Fra nasjonale målinger til lokalvalget

14 november, 2022 | Blogginnlegg

Dette var vårt nyhetsbrev i uke 45, sendt ut fredag 11. november.

God fredag!

16,9 prosent til Arbeiderpartiet og 5,3 prosent til Senterpartiet. Det er sjokktallene fra denne ukens nasjonale måling i Dagsavisen. Den er bare én i en etter hvert lang rekke dårlige målinger for regjeringen.  
 
Det er lenge til stortingsvalget i 2025. Men lokalvalget er rett rundt hjørnet. Jeg har medfølelse med de mange frustrerte lokalpolitikerne fra regjeringspartiene. 
 
Viktige lokale saker blir nedprioritert av regjeringen, og de ansvarlige statsrådene viser lite forståelse for protestene de blir møtt med. 
 
Det gjelder like mye i by som i distriktskommuner. Særlig synlig blir det på Vestlandet – en region som ble farget rød i begge lokalvalgene under den borgerlige regjeringen. 
 
Spørsmålet er hvordan de dårlige målingene vil slå inn i lokalvalget. 
 

  • Vil velgerne skille mellom lokale kandidater og nasjonale politikere? Erfaringsmessig slår nasjonale hardt inn i lokalvalget, som det gjorde for Ap i 2015 og Senterpartiet i 2019 med veldig gode valg. 
     
  • Vil partimedlemmene være motiverte for å drive valgkamp? Det er tyngre å dele ut brosjyrer når du blir møtt av velgere som raser mot partilederen din. 
     
  • Og vil lokalpolitikere ta avstand fra partifeller i en upopulær regjering? 

 
Det siste begynner tydelig å skje. 
 
Som da Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) tidligere i høst sa til VG at regjeringen ikke har prioritert Rogaland, og «Hvis vi skal klare å få gjenvalg, så trenger vi hjelp fra regjeringen til å løfte sakene som er viktige for våre innbyggere»
 
Eller denne uken da fylkesordføreren i Møre og Romsdal, Tove Lise-Tovre (Ap), kritiserte regjeringen for å ta penger fra alle fylkeskommuner for å finansiere oppslutting av andre fylkeskommuner. 
 
Og på mandag stilte Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb (Ap) i Dagsnytt 18 for å debattere mot en partifelle som er statssekretær i Samferdselsdepartementet. 
 
Det skulle være en styrke å ha makt både lokalt og nasjonalt. Populære ordførere kan forsterke regjeringens budskap, og innbyggerne kan se at deres ordfører blir lyttet til i Oslo. 
 
I stedet skjer det motsatte. Nå stiller ikke lokalpolitikerne opp for rikspolitikerne, fordi regjeringen ikke stiller opp for lokalsamfunnene. 

Mathias Fischer

Dagleg leiar
Kjem frå Bergen og har bakgrunn som statssekretær for Venstre i Klima- og miljødepartementet, rådgjevar i TRY Råd, kommentator i Bergens Tidende og TV2.

Andre innlegg

Mangel på kompetanse kan bremse det grøne skiftet

Mangel på kompetanse kan bremse det grøne skiftet

Dette var vårt nyhendebrev i veke 46, sendt ut fredag 18. november. Meld deg på vårt nyhendebrev her God fredag!Mangel på kompetent arbeidskraft og kunnskap kan bremse det grøne skiftet. Ein ny rapport laga av Oslo Economics på oppdrag frå NHO og LO syner behovet for...

Tillitskrise i samferdselspolitikken

Tillitskrise i samferdselspolitikken

Dette var vårt nyhetsbrev i uke 44, sendt ut fredag 04. november. God fredag! Det har vært tunge uker for noen av de viktigste samferdselsprosjektene på Vestlandet. E16 og Bybanen er kastet ut i usikkerhet. Det er krise for disse prosjektene.  Og det er krise for...

Trangere kår i vente

Trangere kår i vente

Dette var vårt nyhetsbrev i uke 43, sendt ut fredag 28. oktober. Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her God fredag!Politikk er et enkelt spill: Partiene og politikerne sparker en ball rundt så lenge de klarer, og til slutt vinner Finansdepartementet. Våren...

Initiativ Vest er ei uavhengig tankesmie som skal bidra til samfunnsutviklinga på Vestlandet.
Initiativ Vest Logo Dark Green

Meld deg på nyhendebrev

Meld deg på e-postlista vår for å få siste nytt og oppdateringar frå Initiativ Vest.

GDPR

Takk for påmeldingen

Share This